NetTalk Central

Author Topic: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14  (Read 1278 times)

willieb

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 53
    • View Profile
    • Email
Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« on: September 25, 2023, 07:38:16 PM »
Good Day everyone,

I upgraded to NT 14 from 11 and now I have an issue where my application cannot send emails using gmail (google).

I tested using the Nettalk demo, and all that I get is ... nothing.  Not a single response from the gmail server looking at the log tab in the demo app.
Settings used was smtp.gmail.com, I tried port 465 and 587 and various number of options enabled and disabled.
I can connect to and send emails using other email servers, but for some reason gmail returns not a single response.

I gone back to the last version of my application which was compiled with NT11 and that works sending an email using gmail. But using the new version of my app with NT14, there is no joy.  (nothing changed except that it was compiled with NT14).

Is there maybe something I am not aware of that changed since NT11?

Bruce

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11130
    • View Profile
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #1 on: September 27, 2023, 03:25:47 AM »

qiqo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #2 on: September 27, 2023, 04:25:07 AM »
Did you note the updated SSL DLL's?
https://www.capesoft.com/docs/NetTalk14/NetTalk.htm#DeployingAtlsClientOrServer

I have exactly the same problem as willieb.
Version of libcrypto-3.dll and libssl-3.dll is 3.1.1 (date of DLLs is 2023-05-30).. Problem is also duplicated in the latest nettalk version (14.04), demo app.

Richard I

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 365
    • View Profile
    • Email
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #3 on: September 27, 2023, 08:52:54 PM »
Hi Bruce,
The EmailSendControlTemplate does not appear to send email via Yahoo or Gmail  since 14.04
regards,
Richard

JohanR

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 329
    • View Profile
    • Email
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #4 on: September 27, 2023, 09:48:04 PM »
Hi Richard

I have the same issue, and switched to Postmark to send, I was using both services anyway.

However, on my dev machine (win10) it works but I have an SSL issue with postmark on my production server (server2012)
So am thinking it could be related to Gmail issue, will try to see if there is a way to check all the SSL file versions that are being used.


Johan


Bruce

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11130
    • View Profile
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #5 on: September 27, 2023, 11:38:26 PM »
Go to the demo program,
Go to the Webclient procedure
Access https://capesoft.com

Did it fetch the page ok?

Cheers
Bruce

JohanR

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 329
    • View Profile
    • Email
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #6 on: September 27, 2023, 11:48:51 PM »
Hi Bruce

Yes, all good on my server. The fetch worked

Would this indicate that correct exe and libs are being used and that it could be a parameter issue?

eg.
                           tvcmail.SecureEmailStartTLS
                           tvcmail.SSLCertificateOptions.CertificateFile
                           tvcmail.SSLCertificateOptions.PrivateKeyFile
                           tvcmail.SSLCertificateOptions.CARootFile
                           tvcmail.SSLMethod
                           tvcmail.SSLCertificateOptions.DontVerifyRemoteCertificateWithCARoot
                           tvcmail.SSLCertificateOptions.DontVerifyRemoteCertificateCommonName
                           tvcmail.SecureEmailStartTLS

thanks

Johan


JohanR

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 329
    • View Profile
    • Email
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #7 on: September 28, 2023, 01:38:06 AM »
Hi Bruce

Just worried that my error and the gmail error originally reported could be separate issues

Have checked my settings and they are identical, on dec machine it works, in server it fails
Below my settings, will continue to check for differences in the environment.

My gmail problem did not even reach ErrorTrap, once I solve the PostMark problem will check the gmail issue again.

147   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.debug#########################
148   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.SSL:1
149   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.SecureEmailStartTLS:1
150   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.SSLCertificateOptions.CertificateFile:
151   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.SSLCertificateOptions.PrivateKeyFile:
152   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.SSLCertificateOptions.CARootFile:c:\clariondataserver\certs\CA Roots\ca_roots.pem
153   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.SSLMethod:-1
154   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.SSLCertificateOptions.DontVerifyRemoteCertificateWithCARoot:0
155   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.SSLCertificateOptions.DontVerifyRemoteCertificateCommonName:1
156   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.SecureEmailStartTLS:1
157   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.AuthUser:90c7d4c2-e811-******************
158   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.AuthPassword:90c7d4c2-e811-*************************
159   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.Server:smtp.postmarkapp.com
160   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.Port:25
161   11:19:33.120   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.debug#########################
162   11:19:33.464   5248   xtvcweb.exe   tvceml SMT:Progress : 0 : 1000
163   11:19:33.464   5248   xtvcweb.exe   [NetDLL] [5] RunTimeLoadProcedures_TLS
164   11:19:33.761   5248   xtvcweb.exe   tvceml SMT:Progress : 0 : 1000
165   11:19:34.042   5248   xtvcweb.exe   tvceml SMT:Progress : 0 : 1000
166   11:19:34.261   5248   xtvcweb.exe   tvceml SMT:Progress : 0 : 1000
167   11:19:34.323   5248   xtvcweb.exe   tvceml SMT:Progress : 0 : 1000
168   11:19:34.620   5248   xtvcweb.exe   [st][6] [netTalk][thread=6] NetSimple._CallErrorTrap - Error = -69 = The requested connection to smtp.postmarkapp.com could not be opened. The Open command timed out or failed to connect : The SSL Remote Certificate Failed Verification Function = NetSimple.TakeEvent Server = smtp.postmarkapp.com Port = 25
169   11:19:34.620   5248   xtvcweb.exe   [st][6] [netTalk][thread=6] NetSimple.ErrorTrap -69 The requested connection to smtp.postmarkapp.com could not be opened. The Open command timed out or failed to connect NetSimple.TakeEvent
170   11:19:34.620   5248   xtvcweb.exe   [st][6] [netTalk][thread=6] NetSimple.ErrorTrap - <no display> Error = -69 = The requested connection to smtp.postmarkapp.com could not be opened. The Open command timed out or failed to connect : The SSL Remote Certificate Failed Verification Function = NetSimple.TakeEvent Server = smtp.postmarkapp.com Port = 25
171   11:19:34.620   5248   xtvcweb.exe   [st][6] [netTalk][thread=6] NetEmailSend.ErrorTrap (Email (SMTP)) - This error was so bad we need to delete all records from DataQueue and abort the connection
172   11:19:34.620   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - errorStr:The requested connection to smtp.postmarkapp.com could not be opened. The Open command timed out or failed to connect
173   11:19:34.620   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.debug ERROR #########################
174   11:19:34.620   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - errorStrThe requested connection to smtp.postmarkapp.com could not be opened. The Open command timed out or failed to connect
175   11:19:34.620   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.debug#########################
176   11:19:34.839   5248   xtvcweb.exe   tvceml SMT:Progress : 0 : 1000
177   11:19:35.173   5248   xtvcweb.exe   [st][5] [netTalk][thread=5] NetSimple._CallErrorTrap - Error = -69 = The requested connection to smtp.postmarkapp.com could not be opened. The Open command timed out or failed to connect : The SSL Remote Certificate Failed Verification Function = NetSimple.TakeEvent Server = smtp.postmarkapp.com Port = 25
178   11:19:35.173   5248   xtvcweb.exe   [st][5] [netTalk][thread=5] NetSimple.ErrorTrap -69 The requested connection to smtp.postmarkapp.com could not be opened. The Open command timed out or failed to connect NetSimple.TakeEvent
179   11:19:35.173   5248   xtvcweb.exe   [st][5] [netTalk][thread=5] NetSimple.ErrorTrap - <no display> Error = -69 = The requested connection to smtp.postmarkapp.com could not be opened. The Open command timed out or failed to connect : The SSL Remote Certificate Failed Verification Function = NetSimple.TakeEvent Server = smtp.postmarkapp.com Port = 25
180   11:19:35.173   5248   xtvcweb.exe   [st][5] [netTalk][thread=5] NetEmailSend.ErrorTrap (Email (SMTP)) - This error was so bad we need to delete all records from DataQueue and abort the connection
181   11:19:35.173   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - errorStr:The requested connection to smtp.postmarkapp.com could not be opened. The Open command timed out or failed to connect
182   11:19:35.173   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.debug ERROR #########################
183   11:19:35.173   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - errorStrThe requested connection to smtp.postmarkapp.com could not be opened. The Open command timed out or failed to connect
184   11:19:35.173   5248   xtvcweb.exe   [TVCWEB] - Sendmail - tvcmail.debug#########################



JohanR

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 329
    • View Profile
    • Email
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #8 on: September 28, 2023, 07:10:30 AM »
Hi,

OK managed to send an email to Postmark using the NT demo.exe after I copied the INI setting file from my dev machine to the server.
As far as my problem sending Postmark mail it seems as if there are some settings I need to fix.

Will try same with gmail now.


Johan

Richard I

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 365
    • View Profile
    • Email
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #9 on: September 28, 2023, 10:21:28 PM »
Hi Bruce
re your thread about fetching https://capesoft.com from Web Client in NetTalk demo

I fetched it and received an error Trap which I attach as a txt file
Also
when trying to send an email from Email Send and also from the email control template, using both yahoo and gmail
I can get to a point of "sending 1 email" but it doesnt complete rather it freezes the entire PC -
frozen on Sending email
This is happening in NT 14.04
Cheers
Richard
 

Bruce

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11130
    • View Profile
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #10 on: September 29, 2023, 11:26:09 PM »
Hi Richard,

It's likely you don't have some part of the latest OpenSSL installed correctly,
or you are using the wrong email settings, or you haven't added the program to the firewall, or any of a number of other possibilities.

Since WebClient is also not working it would suggest that this has nothing to do with email, and everything to do with your OpenSSL setup.

Cheers
Bruce

qiqo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #11 on: October 30, 2023, 10:41:04 PM »
>>NetTalk Version History:
>>14.10 - 25 October 2023
>>Desktop
>>Fix: Emails to smtp.gmail.com would fail to connect.

Is this connected to our problems? Is it fixed now?

Bruce

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11130
    • View Profile
Re: Gmail send issue after upgrading to Nettalk 14
« Reply #12 on: October 31, 2023, 12:00:41 AM »
yes