NetTalk Central

Author Topic: not loading libssl-1_1.dll, libcrypto-1_1.dll, msvcr120.dll  (Read 64 times)

Wolfgang Orth

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 224
    • View Profile
    • oData Wolfgang Orth
not loading libssl-1_1.dll, libcrypto-1_1.dll, msvcr120.dll
« on: November 09, 2019, 10:47:10 AM »

The second problem is this:

When the converted server starts, I get the following entry in the log:

ERROR: -73 Unable to Listen on TCP Port 443 SSL Could Not Load TLS DLLs [Could not load the TLS DLLs - libssl-1_1.dll, libcrypto-1_1.dll, msvcr120.dll]

In the docs for Nettalk 10 I read this:
https://mirror.capesoft.com/docs/NetTalk10/NetTalkWebSecure.htm#Troubleshooting

ANd this is the link to the docs of Nettalk 11, not mentioning MSVCR120:
https://mirror.capesoft.com/docs/NetTalk11/NetTalkWebSecure.htm#Troubleshooting

Anyway, all three files are sitting right next to the EXE. So why does the EXE do not see them?

What do I have to do to fix that?

btw, I am on Windows 10 1903, so I guess I already have the Visual Studio 2017 (x86) runtime. (Have not checked it by now, will do tomorrow)

Thanks for any attention so far
Wolfgang

Jane

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 101
  • Expert on nothing with opinions on everything.
    • View Profile
    • Email
Re: not loading libssl-1_1.dll, libcrypto-1_1.dll, msvcr120.dll
« Reply #1 on: November 09, 2019, 01:31:43 PM »
FWIW, Wolfgang, I think the easiest way to be sure you have the right DLLs and VS runtime is just to run openssl.exe and see if you get an error message.

The compile process should copy the current version of openssl.exe into your app folder.

Jane

Wolfgang Orth

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 224
    • View Profile
    • oData Wolfgang Orth
Re: not loading libssl-1_1.dll, libcrypto-1_1.dll, msvcr120.dll
« Reply #2 on: November 10, 2019, 02:48:22 AM »
FWIW, Wolfgang, I think the easiest way to be sure you have the right DLLs and VS runtime is just to run openssl.exe and see if you get an error message.

The compile process should copy the current version of openssl.exe into your app folder.

Jane

Great tip! OpenSSL says, it is missing VCRUNTIME140.dll. This seems to be a  Visual C++ Redistributable Package for Visual Studio 2015.

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=48145

microsoft offers vc_redist.x86.exe and vc_redist.x64.exe. I take both!

I have the x64 version of Windows 10 running on my development machine, but since Clarion programs are still Win32, I suppose I need that one to distribute.

Lets see what happens.....

<a few moments later....>

Ha! That did the trick!

However, I did not need to install that redist-package, because I found it already on my HDD.

I did a
C:\>dir vcruntime140.dll /S /B

and found these two critter:

C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\vcruntime140.dll
C:\Users\Wolfgang\AppData\Local\Microsoft\OneDrive\19.174.0902.0013\vcruntime140.dll

Now I copied the OneDrive one to my EXE-folder, OpenSSL is not complaining and so does my own server. It runs smoothly, as it seems.

I assume, that I have to distribute this VCRUNTIME140.dll now also. Its just 78 kB, it does not hurt.

Thanks you so much, Jane!

Ooops, I was happy too early!

"SSL_ERROR_NO_CYPHER_OVERLAP"

back to digging

I remember that Bruce mentioned to have changed (disabled) some SSL-methods. I think he said this during a webinar. Now to find that one.

Maybe I need to re-issue my own certificate.

This is the very same webserver, made with NT 9: https://5.175.18.216:51443/

That is said about the code-signing algotithm: "PKCS #1 SHA-256 mit RSA-Verschlüsselung"

It looks up-to-date, doesn't it?
« Last Edit: November 10, 2019, 05:42:18 AM by Wolfgang Orth »

Wolfgang Orth

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 224
    • View Profile
    • oData Wolfgang Orth
Re: not loading libssl-1_1.dll, libcrypto-1_1.dll, msvcr120.dll
« Reply #3 on: November 10, 2019, 11:32:42 AM »
Seems as if I found the possible culprit.

This APP is converted from a Clarion 10 / Nettalk 9 APP. However, since Clarion 10 there is a new Control Template, which holds the settings for the certificate. These settigns are not at presence in my converted APP right now.

Now I ran into another problem.... In Clarion 11 134?? I cannot add any Control Template to any window!

Not even a simple ?Close-button.

Weird.

As long as I can't add any Control Template, I can't prove whether those NT-settings would fix my problem.

I suspect I have a much bigger problem right now.

<expletive>

Something in this IDE seems top bei serious broken......
« Last Edit: November 10, 2019, 12:16:56 PM by Wolfgang Orth »

Jane

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 101
  • Expert on nothing with opinions on everything.
    • View Profile
    • Email
Re: not loading libssl-1_1.dll, libcrypto-1_1.dll, msvcr120.dll
« Reply #4 on: November 10, 2019, 12:45:10 PM »
Wolfgang,

Yes, the settings stuff has changed quite a bit since NT9.

You might watch NT webinar 185, starting at 12 minutes in, where Bruce shows how to delete the old control template and put in the new version.

In general, I find that control templates seem very sensitive toward their parents.
So I make sure their parents are solid.

For example, if I want to put a toolbar on a window, and then a Close control template on the toolbar... I'll first put the toolbar on the window.  Then exit and save the window.  Then go back and put the Close button on it. 

Jane

Wolfgang Orth

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 224
    • View Profile
    • oData Wolfgang Orth
Re: not loading libssl-1_1.dll, libcrypto-1_1.dll, msvcr120.dll
« Reply #5 on: November 10, 2019, 11:29:16 PM »

For example, if I want to put a toolbar on a window, and then a Close control template on the toolbar... I'll first put the toolbar on the window.  Then exit and save the window.  Then go back and put the Close button on it. 


We are all conditioned the "Clarion-way". (I know, its SharpDevelop, but hey, it was SV who picked that IDE!)

My problem now is, that I cannot pick ANY control template! Nothing, nada, nix!

I tried a new, very simple one-window APP, to put a ?Close-Button on it. Closing the APP, closing the IDE, rebooting the PC - nothing helped.

And I am sure I am not the only one using Clarion 11.13401.

What a start into the week....

Wolfgang Orth

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 224
    • View Profile
    • oData Wolfgang Orth
Re: not loading libssl-1_1.dll, libcrypto-1_1.dll, msvcr120.dll
« Reply #6 on: November 11, 2019, 07:30:10 AM »
Alberto and Bruce both pointed me to change the IDEs language from german (default) to english.

That fixed it! Thank you, guys!

I don't want to be the dramaqueen here, but I was really close to a nervous breakdown.